27 sep Netwerkcommunicatie biedt nieuwe mogelijkheden voor industriële joysticks
Voor het heffen van een stalen balk, het verplaatsen van een container of het besturen van een kraan is tegenwoordig niet veel brute kracht meer nodig. Integendeel, vaardigheid en een joystick zijn het enige dat nu nog nodig is. Kristianstads Lyftdon AB in Zweden heeft jarenlange ervaring met het produceren van ergonomische oplossingen waarmee kranen en industriële machines worden bestuurd. Dankzij de technologie van HMS Anybus kunnen hun kraancabines nu ook worden gebruikt voor industriële toepassingen die gebruik maken van PROFINET.
Kristianstads Lyftdon AB, of KLAB, is specialist in ergonomische stoelen voor machinisten van industriële hijskranen. Ze ontwikkelen en bouwen cabines voor grotere kranen die worden gebruikt in de staalindustrie, verwarmingscentrales, afvalverwerkingsstations, enz. Met de focus op ergonomie produceren zij alles wat nodig is in een kraancabine. Het belangrijkste operationele onderdeel is daarbij de stuurinrichting, de joystick, die de machinist gebruikt om de machine te besturen. “Wij maken al joysticks vanaf het begin in 1978 en hebben inmiddels goed inzicht in wat de industrie nodig heeft”, vertelt Sven Holmer, directeur/eigenaar van KLAB. Hij vervolgt: “Toen we onze nieuwste joystick ontwierpen, wilden we deze voorzien van buscommunicatie. Voorheen waren deze oplossingen vaak vast bedraad. Aangezien de industrie steeds meer overstapt op Ethernet-communicatie en verschillende van onze grote klanten in Centraal-Europa zijn gevestigd, hebben we gekozen voor PROFINET als communicatienetwerk voor de joystick.”
Anybus netwerk
KLAB’s technologiepartner adviseerde de Anybus CompactCom van HMS als communicatiemiddel voor de joystick op PROFINET. Zoals de naam al doet vermoeden, maakt Anybus communicatie mogelijk met de joystick via elk netwerk, zowel veldbus als industrieel Ethernet. Overschakelen naar een andere Anybus CompactCom is eenvoudig en biedt zo communicatiemogelijkheden via andere netwerken, zoals EtherNet/IP, EtherCAT, Modbus-TCP of CC-Link IE Field. Dit biedt afzetmogelijkheden voor de joystick in nieuwe markten, in andere delen van de wereld. “We beginnen met PROFINET”, vertelt Sven Holmer van KLAB, “Maar we zien natuurlijk ook genoeg nieuwe mogelijkheden nu de joystick ook kan communiceren via andere industriële netwerken in andere marktsegmenten.”
Elke vormfactor
Anybus CompactCom is ook flexibel wat betreft vormfactor. Gebruikers kunnen kiezen voor een geïntegreerde chip met daarop alle benodigde software, of voor een zogenaamde Brick (opsteekprint) met daarop hardware en software voor PCB-montage. Een derde mogelijkheid is een complete CompactCom Module die eenvoudigweg wordt ingeplugd in het eindproduct. KLAB koos voor de Brick oplossing (Anybus CompactCom B40) die qua afmetingen, functionaliteit en prijs het beste bij de joystick past.
Embedded webserver maakt data beschikbaar
Een ander groot voordeel van de Anybus oplossing is dat het beschikt over een ingebouwde webserver waarmee KLAB de data van de joystick kan opslaan, zowel voor controle- als analysedoeleinden. Dit betekent dat zowel KLAB als de klanten van KLAB beter inzicht kunnen krijgen in het gebruik van de joystick door de operators. Dit biedt weer de mogelijkheid om het product verder te verfijnen en te verbeteren voor uiteenlopende toepassingen. Met de webserver is het tevens mogelijk om vanaf elke locatie toegang te krijgen tot de oplossing en deze te configureren.
Eenvoudige installatie
Sven Holmer omschrijft de installatie van de Anybus technologie als relatief eenvoudig: van idee tot gereed en werkend product in ongeveer een jaar. “We hadden het waarschijnlijk sneller kunnen doen, maar we hebben het erg druk en ontwikkelingsprojecten zoals dit moeten daarom vaak even wachten,” vertelt Sven Holmer. “We zijn echter geen grote problemen tegengekomen en met de goede ondersteuning van HMS is de communicatieoplossing vlot gerealiseerd.”