
22 sep Infrabel zet met zes sporen North Sea Port verder op de Europese kaart
Voor verschillende, grote bedrijven zoals Volvo Car, Volvo Trucks, DFDS Seaways, Stukwerkers en Ghent Commodity Terminal is de bundel van cruciaal belang voor het goederentransport per spoor.
De Belgische spoorbeheerder Infrabel bouwt aan de sporenbundel Mercator zes sporen van 750 meter lang. Deze investering nabij het gelijknamige dok in het Gentse deel van North Sea Port bedraagt bijna 12 miljoen euro, met steun van Europa en de Belgische regering.
Infrabel zal drie jaar werken aan de capaciteitsuitbreiding van de sporenbundel Mercator. Dit gebeurt in nauw overleg met het havenbedrijf North Sea Port en de bedrijven die rekenen op deze strategische infrastructuur. Sporen van 750 meter lang zijn immers dé toekomst van het goederenspoorvervoer in Europa. Want op deze lange sporen kunnen langere goederentreinen aankomen, wat de transportkosten drukt en bovendien goed is voor het milieu.
In het voorjaar startte Infrabel met de werkzaamheden aan de Gentse kant van de sporenbundel om de spoorconfiguratie te hertekenen en extra capaciteit te creëren. Zo kan het treinverkeer tussen de verschillende bedrijven nog veiliger, vlotter en sneller verlopen. Tegelijk werden al vier sporen in de bundel verlengd en kwamen er acht nieuwe wissels en 200 meter extra spoor bij. Deze eerste fase is nodig voor het verder aanleggen van de 750 meter lange sporen.
In het najaar 2023 starten de voorbereidende werken voor de tweede en laatste fase, deze keer aan de Zelzaatse kant van de sporenbundel. In totaal worden aan deze Zelzate-kant van de bundel 12 wissels vernieuwd en komt er maar liefst drie kilometer spoor bij.
Op naar 15% vervoer per spoor naar het achterland
Deze uitbreiding van het spoor op Europees niveau is een sterke troef voor North Sea Port en de inzet op de modal shift. Peter Van Parys, COO van North Sea Port: “Momenteel gaat 10% van het goederenvervoer van de haven naar het achterland via het spoor. Het is de ambitie om dit uit te breiden tot 15% en zo goederentransport van de snelwegen naar het spoor over te hevelen.” Dat is goed voor onze economie, minder files en beter voor mens en milieu. Zeker als je weet dat één goederentrein gemiddeld 45 vrachtwagens van de weg haalt.
Bron en foto: North Sea Port.