31 okt Met Koegorspolder is grootste Shell-zonnepark in Europa geopend
Shell heeft met gemeente Terneuzen en partners het zonnepark Koegorspolder geopend. Met in totaal 128.304 zonnepanelen en een piekcapaciteit van 71.1 megawatt is Shells zesde zonnepark in Nederland het grootste van het energieconcern in Europa. Koegorspolder geeft een flinke impuls voor het halen van de klimaatdoelen van Zeeland.
Samen met het in maart 2022 geopende zonnepark Sas van Gent-Zuid is zonnepark Koegorspolder goed voor de helft van de zonne-energiebelofte van 200 MW van de gemeente Terneuzen tot 2030. De opgewekte stroom helpt onder meer bij de verduurzaming van de industrie.
Frans Everts, president-directeur Shell Nederland: “Groene stroom speelt een cruciale rol in de huidige en toekomstige energievoorziening. Shell investeert wereldwijd in zonneprojecten en Koegorspolder is vooralsnog ons grootste zonnepark in Europa. De gemeente Terneuzen, onze partners en de buurtbewoners zijn daarbij van onschatbare waarde geweest.”
Wethouder Laszlo van de Voorde: “Transformeren naar duurzaamheid doen we samen. Onder meer met een goede participatieregeling voor de omwonenden, zodat zij ook meeprofiteren. Ik hoop dat we met elkaar tot goede ideeën komen om duurzame initiatieven in onze buurtschappen en wijken te realiseren vanuit het duurzaamheidsfonds. Samen maken we Terneuzen hiermee duurzamer en daarmee nog meer leefbaar.”
Zonnepark Koegorspolder wordt stapsgewijs operationeel. Het is oorspronkelijk ontstaan en ontwikkeld door SolarEnergyWorks, een zonnepark-ontwikkelaar met wie Shell samenwerkte gedurende de ontwikkelings-fase voordat het project werd overgenomen en Shell eigenaar werd. Shell startte de bouw op 16 mei 2022, deze zomer produceerde het zonnepark de eerste stroom en de laatste testen vinden nu plaats. Naar verwachting draait het zonnepark eind dit jaar op volle toeren.
Uniek tegen files op het stroomnet
Uniek is dat Koegorspolder aangesloten is op al bestaande stroomnetten en geen nieuwe aansluiting heeft op het stroomnet. Dat helpt netcongestie – files op het stroomnet – voorkomen. Het noordoostelijke deel van het zonnepark, Tractaatweg, is gekoppeld aan de stroomnetaansluiting van het nabijgelegen Windpark Koegorspolder terwijl het zuidwestelijk deel, Sluiskil, stroom levert via de verbinding van Yara Sluiskil.
Biodiversiteit: ecologen vanaf begin betrokken
Net als bij zonnepark Sas van Gent-Zuid, past Shell in de Koegorspolder praktijkervaring over biodiversiteit toe die op andere zonneparken in Nederland is opgedaan. Daar waren ecologen vanaf het begin betrokken. Zo zijn de zonnepanelen verder uit elkaar geplaatst dan vroeger, om het leven onder de panelen – bloem- en kruidenrijk grasland – meer ruimte te gunnen. Het gras onder de panelen blijkt bovendien heel voedzaam te zijn voor grazers zoals schapen of kleine knaagdieren.
Samen met North Sea Port, de Zeeuwse Milieufederatie, Yara Sluiskil en Shell is er een zogenoemde Tijdelijke Natuur-zone aangelegd op en rond het zonnepark. Dat is goed voor de slechtvalken die de duivenstand in toom kunnen houden. Bijen bevruchten de hoogstamfruitboomgaarden en op het zonnepark komt nog meer typisch Zeeuwse beplanting.
Duurzaamheidsfonds Terneuzen
Shell draagt bij aan het duurzaamheidsfonds van de gemeente Terneuzen met duizend euro per opgestelde MW per jaar voor een periode van 15 jaar. Dit fonds is bedoeld om de duurzame ontwikkeling in Terneuzen te versnellen en projecten te realiseren. Het zonnepark mag volgens de omgevingsvergunning 25 jaar blijven. Daarna worden de installaties van het zonnepark verwijderd en brengt Shell de locatie in oorspronkelijke staat terug.