Zeeuwse kust versterkt door Van Oord’s nieuwe LNG-hopperzuigers

Van Oord heeft de zandsuppleties bij de Zeeuwse kust succesvol uitgevoerd. Hierdoor is de kustlijn gestabiliseerd en zijn kustplaatsen en infrastructuur de komende jaren weer goed beschermd. Van Oord’s drie nieuwe hopperzuigers zijn ingezet, waaronder de recent gedoopte Vox Alexia. Tijdens het project werden de schepen aangedreven door de duurzamere brandstof LNG. Het project is onderdeel van het programma Kustlijnzorg van Rijkswaterstaat.

Om de Zeeuwse kust te versterken en beschermen heeft Van Oord strandsuppleties aangebracht op de Westkapelse Zeedijk en Nieuwvliet-Groede. Met de hopperzuigers is zand opgezogen van de Noordzeebodem en via een pijpleiding naar het strand gepompt. Op het strand zorgen weer en wind voor verdere verspreiding en kunnen de duinen aangroeien. Zo wordt de kust versterkt met hulp van de natuurlijke elementen. Bij het Oostgat is een geulwandsuppletie uitgevoerd. Dit houdt in dat de geul vlak voor de kust deels is opgevuld met zand. Doordat de geul minder dicht op de kust ligt, verdwijnt er minder zand van het strand en blijft de kust langer op zijn plaats.

In totaal is er ongeveer 4 miljoen kubieke meter zand aangebracht. Dit is niet alleen belangrijk voor de kustveiligheid, maar ook voor het behoud van natuurgebieden, recreatiemogelijkheden en drinkwaterwinning.

Van Oord-drieling werkt samen op LNG

Wat het project extra bijzonder maakt is dat Van Oord haar drie nieuwe LNG-hopperzuigers heeft ingezet om de zandsuppleties uit te voeren: Vox Ariane, Vox Apolonia en Vox Alexia. Voor de vorige maand gedoopte Vox Alexia was dit project een primeur. Tijdens het project werden de schepen aangedreven door LNG. Dit is een duurzamer alternatief voor Marine Gas Oil (MGO), de brandstof is namelijk vrij van zwavel en fijnstof. Daarnaast is het verbrandingsproces anders dan bij MGO, waardoor veel minder stikstofdioxide wordt uitgestoten. Mede hierdoor heeft Rijkswaterstaat het project gegund aan Van Oord. Het sluit aan bij het doel van Rijkswaterstaat voor 2030: netto nul CO2-uitstoot en volledig circulair werken.

Bron en foto: Van Oord.