De mondiale vraag naar LNG blijft tot na 2040 groeien

Gedreven door de industriële vraag in China en de economische ontwikkeling in Zuid-Azië en Zuidoost-Azië

De mondiale vraag naar vloeibaar aardgas (LNG) zal naar verwachting in 2040 met meer dan 50% zijn toegenomen, nu de overstap van industriële kolen naar gas in China steeds sneller gaat en Zuid-Aziatische en Zuidoost-Aziatische landen meer LNG gaan gebruiken om hun productie te ondersteunen.

De wereldhandel in LNG bereikte in 2023 404 miljoen ton, vergeleken met 397 miljoen ton in 2022, waarbij de krappe aanvoer van LNG de groei beperkte. Terwijl de prijzen en prijsvolatiliteit boven historische gemiddelden bleven. De vraag naar aardgas heeft in sommige regio’s al een piek bereikt, maar blijft wereldwijd stijgen. Volgens de laatste schattingen van de sector zal de vraag naar LNG in 2040 naar verwachting ongeveer 625 tot 685 miljoen ton per jaar bedragen.

“China zal dit decennium waarschijnlijk de groeiende vraag naar LNG domineren, omdat de Chinese industrie ernaar streeft de CO2-uitstoot terug te dringen door over te schakelen van steenkool naar gas”, aldus Steve Hill, Executive Vice President van Shell Energy. “Aangezien de Chinese staalsector verantwoordelijk is voor meer uitstoot dan de totale uitstoot van Groot-Brittannië, Duitsland en Turkije samen, heeft gas een essentiële rol te spelen bij het aanpakken van een van ‘s werelds grootste bronnen van koolstofemissies en lokale luchtvervuiling.”

De komende tien jaar zou de afnemende binnenlandse gasproductie in delen van Zuid-Azië en Zuidoost-Azië een sterke stijging van de vraag naar LNG kunnen veroorzaken, omdat deze economieën steeds meer brandstof nodig hebben voor gasgestookte elektriciteitscentrales of industrie. Landen in Zuid-Azië en Zuidoost-Azië zouden echter aanzienlijke investeringen in de infrastructuur voor de import van gas nodig hebben.

Uit de Shell LNG Outlook 2024 blijkt dat gas een aanvulling vormt op wind- en zonne-energie in landen met een hoog niveau aan hernieuwbare energiebronnen in hun energieopwekkingsmix, waardoor flexibiliteit op de korte termijn en leveringszekerheid op de lange termijn worden geboden.

Europese energiezekerheid

LNG bleef in 2023 een cruciale rol spelen in de Europese energiezekerheid, na een terugval in de export van Russische pijpleidingen naar Europa in 2022, waarbij nieuwe faciliteiten de zekerheid van de energievoorziening hielpen verbeteren. De Europese LNG-import bleef op een vergelijkbaar niveau als in 2022, ondanks een algemene daling van de Europese vraag naar gas in 2023.

Relatief milde wintertemperaturen in landen die afhankelijk zijn van gas voor verwarming, gecombineerd met hoge gasopslagniveaus, een sterkere opwekking van kernenergie en een bescheiden economisch herstel in China, hebben allemaal bijgedragen aan het in evenwicht brengen van de mondiale gasmarkt in 2023.

Dit heeft ertoe bijgedragen dat de gasprijzen in de belangrijkste importerende regio’s van Europa en Oost-Azië zijn gedaald en gestabiliseerd, vergeleken met de recordhoogten en ongekende volatiliteit van eind 2021 tot en met 2022. De gasprijzen en volatiliteit bleven in 2023 echter aanzienlijk hoger dan in de periode 2017-2020. Ondanks een goed bevoorraadde wereldmarkt in 2023 zorgden het gebrek aan gastoevoer via Russische pijpleidingen naar Europa en de beperkte groei van het LNG-aanbod het afgelopen jaar ervoor dat de mondiale gasmarkt structureel krap bleef.

Bron en foto: Shell

Video Shell LNG Outlook 2024:  https://youtu.be/QasJ35O9Gis