21 feb Delftse onderzoekers zetten volgende stap naar superbatterijen
Delftse onderzoekers ontwikkelen batterijen die sneller kunnen opladen, stabielere opslag bieden en van duurzame materialen worden gemaakt die goed beschikbaar zijn. Hiermee bieden ze een goedkoper alternatief voor lithium-ion batterijen die bestaan uit zeldzame materialen en een hoge CO2 -footprint hebben.
Het gaat om de natriumbatterij. Dat is een batterij die op basis van keukenzout wordt gemaakt. De aarde is rijk aan zout, ook in Europa. Momenteel bestaan bijna alle batterijen die geproduceerd worden in de basis uit lithium en bevatten bovendien vaak kobalt. Dat zijn grondstoffen die voor landen in Europa lastig te verkrijgen zijn. De winning is milieuonvriendelijk.
Bij de natriumbatterij wordt een hoge energie dichtheid met snel laden gecombineerd. Als extra bonus blijkt het materiaal heel geleidelijk van structuur te veranderen tijdens het laden en ontladen, waardoor het ook nog langer meegaat. Het batterijen onderzoek wordt verder uitgebreid waardoor deze technologie uiteindelijk op nationale en Europese markt kan worden toegepast.
Bron: TU Delft
Foto: Maxence Werp op Unsplash