13 mrt HDPE-leidingen winnen steeds meer terrein
“HDPE-kunststofleidingsystemen winnen de laatste jaren aan populariteit. Zij zijn een goed alternatief voor staal of RVS voor een breed scala aan toepassingen, niet alleen voor gas en water, maar ook voor andere industriële toepassingen. Vooral omdat het in veel gevallen een voordeligere keuze is. Daar is de industrie zich nog niet altijd van bewust”, zegt Jorn Verrest, commercieel directeur bij De Jongh Pipesystems. Hij legt samen met collega Arie Fase, technisch coördinator van het bedrijf, uit wat de mogelijkheden zijn.
“Historisch gezien werden industriële buizen gemaakt van staal. Het grote nadeel hiervan is dat deze leidingen van een coating moeten worden voorzien en moeten worden onderhouden om corrosievorming te voorkomen. Corrosie wordt niet voor niets de sluipmoordenaar van de industrie genoemd. HDPE-leidingen zijn corrosiebestendig en duurzaam. Daarnaast zijn ze zeer sterk, bestand tegen medium drukken tot maximaal 16 bar, hebben een maximale levensduur van 100 jaar, zijn licht van gewicht, onderhoudsvrij en bovendien flexibel. Tevens zorgt de gladde binnenwand voor minder aanslagvorming, snellere doorstroming en minder drukverlies. HDPE kan daarom in diverse sectoren worden toegepast zoals bijvoorbeeld maakindustrie, procesindustrie, waterbehandeling, infra en food sector”, legt Verrest van De Jongh Pipesystems uit. Het bedrijf uit Heijningen werd in 2001 opgericht en is inmiddels uitgegroeid tot een one-stop-shop voor complete HDPE leidingsystemen tot en met 1600 mm voor gas- en waterdistributie, persriolering, druk- en vrijvervalbuizen en voor industriële toepassingen.
Flexibiliteit
De flexibiliteit van HDPE leidingen biedt naast corrosiebestendigheid in veel toepassingen een groot voordeel. “Ze zijn hierdoor koud buigbaar. Het installeren is daardoor veel eenvoudiger en sneller dan bijvoorbeeld een stalen leidingsysteem.” Arie Fase haakt hierop in. “Neem de kassenbouw. Hier is vaak sprake van een groot ondergronds leidingennetwerk waardoor sprake is van veel bochten. HDPE-leidingen zijn in deze toepassing erg geschikt door de flexibiliteit en chemische bestendigheid.” Toch is de flexibiliteit niet voor alle toepassingen handig. “Het leidt ertoe dat in sommige bovengrondse applicaties extra ondersteuning nodig is. Daarom is het belangrijk om bij elke case alle randvoorwaarden mee te nemen zodat altijd voor de beste oplossing wordt gekozen.”
Hogere temperaturen
De Jongh Pipesystems biedt niet alleen producten, maar zeker ook hun expertise aan. Verrest: “Onder andere klanten en adviesbureaus kunnen bij ons terecht met hun technische vraagstukken. Soms zijn er meerdere oplossingen mogelijk waardoor kosten kunnen worden bespaard. Bij andere cases is juist de keuze van een specifiek buismateriaal nodig om de levensduur te kunnen garanderen.” Fase hierover: “Bij een groot project hebben we HDPE-buizen geleverd die dienen als mantelbuis voor een stroomkabel om een verbinding te kunnen maken met een windmolenpark op zee. De stroomkabel genereert warmte wat impact heeft op de levensduur van HDPE. Daarom hebben we samen met onze producent een granulaat gekozen dat bestand is tegen hogere temperaturen waardoor een lange levensduur van de HDPE-buis kan worden gegarandeerd. Uiteindelijk is er meer dan 5.000 meter HDPE-buis met een doorsnede van 800mm geleverd voor dit project.”
Minder slijtage
Fase geeft nog een goed voorbeeld waaruit blijkt dat een HDPE leidingsysteem een goede vervanging van staal is. “Neem ons mooie project voor een suikerbietenverwerker. Bij het wasproces van de suikerbieten ontstond door waterstroming in combinatie met zand, een hogere en snellere slijtage van de stalen leidingen. Wij hebben de HDPE leidingen zoveel mogelijk geprefabriceerd aangeleverd om veiliger te kunnen werken en tijdwinst – en lagere montagekosten te realiseren. Zo wordt geleidelijk aan het aandeel van HDPE leidingen groter.”
Prefabricage
Prefab aanlevering is mogelijk aangezien De Jongh Pipesystems beschikt over een eigen werkplaats en machinepark met onder meer een spiegellasmachines voor het verwerken van HDPE leidingsystemen tot en met een diameter van 1200 millimeter, las-en buigbanken voor het verwerken van plaatmateriaal en zaagmachines. Verrest: “Daarnaast beschikken we over veldlasmachines tot en met diameter 1200mm die tijdens montageklussen gebruikt worden. Sinds 2022 beschikken we ook over een mobiele lascontainer en hybride aggregaat van 20 ft. voor het lassen tot en met 800mm. Deze lascontainer is uitgerust met 2 lasmachines waarmee monteurs op de bouwplaats hoogwaardig laswerk kunnen verrichten zonder last te hebben van weer en wind. We kunnen hiermee tot 70% aan CO2-uitstoot reduceren in vergelijking met een conventioneel dieselaggregaat. Daarnaast is er minder brandstofverbruik, zijn er lage onderhoudskosten en minder geluidsoverlast door de aanzienlijk mindere draaiuren van het aggregaat. Daarnaast zijn al onze medewerkers NEN7200 en DVS2212 gecertificeerd ten behoeve van spiegellassen en draad- extruslassen volgens DVS22-7/DVS2227. Ook hebben wij monteurs die volgens NTA8828 gecertificeerd zijn.”