Bilfinger wint 10-jarige engineering raamovereenkomst met Gasunie voor energietransitie projecten

Bilfinger heeft met het Nederlandse netwerkbedrijf voor energie Gasunie een groot 10-jarige raamovereenkomst getekend voor uitgebreide engineeringdiensten. De scope van de overeenkomst omvat een breed scala aan projecten met betrekking tot de energietransitie, waaronder engineering voor nieuwe energie-initiatieven zoals waterstoftransport en CO2-transport en -opslag. Het omvat ook de aanpassing en uitbreiding van de bestaande aardgasnetwerkinfrastructuur ter ondersteuning van de overgang naar duurzamere alternatieven zoals waterstof en biogas.

In het kader van de energietransitie investeert Gasunie fors in de modernisering van het landelijke aardgastransportnet om op duurzame wijze aan de toekomstige energievraag te kunnen voldoen. Een belangrijk aandachtspunt is de ontwikkeling van waterstofprojecten, met verschillende initiatieven die al lopen. Bilfinger zal Gasunie via zijn Engineering BeNe Business Unit ondersteunen met uitgebreide engineeringdiensten, waaronder haalbaarheidsstudies, conceptueel ontwerp en detailed engineering.

“We zijn er trots op dat onze jarenlange klant Gasunie vertrouwt op onze technische expertise in dit belangrijke initiatief voor energietransitie. Waterstof speelt een cruciale rol in deze transformatie, en door onze expertise in waterstoftechnologie te combineren met onze jarenlange ervaring in de gassector kunnen we onze klant toegevoegde waarde bieden,” zegt Thomas Schulz, CEO van Bilfinger Group.

De eerste projecten onder de raamovereenkomst zijn al gestart, waarbij Bilfinger onlangs een contract heeft getekend met Hynetwork Services, een 100% dochteronderneming van Gasunie, voor de detailed engineering van het zogenaamde “Waterstofnetwerk Zuidwest-Nederland”. Dit netwerk wordt gerealiseerd in Zeeland en West-Brabant en heeft als doel de industrie in deze regio te voorzien van groene waterstof en te verbinden met de andere industriële clusters en waterstofinfrastructuur, bijvoorbeeld met Gasunie’s waterstofopslag HyStock, waarvoor Bilfinger ook engineering heeft geleverd. Het Waterstofnetwerk Zuidwest-Nederland wordt onderdeel van een nationaal waterstofnetwerk dat in 2030 klaar moet zijn. Bilfinger biedt diensten aan voor de hele waardeketen van waterstof: van productie via opslag en levering tot het gebruik van waterstof. De diensten omvatten consultancy en engineering, de daaropvolgende bouw van de fabriek en EPC (engineering-procurement-construction), en alle onderhoud en diensten. Tot de meest recente opdrachten behoort EPCm-diensten (engineering-procurement-construction management) voor een proefproject voor waterstofopslag met Uniper in Noord-Duitsland.

Bron en foto: Bilfinger