01 okt Yara en Evides Industriewater maken kunstmest uit afvalwater
Met een druk op de rode knop openden burgemeester van Terneuzen Erik van Merrienboer, directeur Luc Cattoir van Yara en directeur Jan Robert Huisman van Evides Industriewater de nieuwe deminwater- en zuiveringsstraat. Beide straten zorgen ervoor dat Yara nog meer water kan hergebruiken en dat er minder stikstof in het Kanaal van Gent naar Terneuzen geloosd wordt. Van het afvalwater worden nu zelfs meststofkorrels gemaakt.
Water is cruciaal voor Yara in Sluiskil. Het heeft maar liefst vier toepassingen. Als eerste levert het de helft van de waterstof. De andere helft van de waterstof komt nu nog uit aardgas en de toekomstambitie is om alle waterstof uit water te gaan maken. Daarnaast is water nodig om vloeibare producten te maken zoals AdBlue of ammoniakwater waarmee stikstofuitstoot in andere sectoren wordt voorkomen. Ook voor het maken van stoom is water nodig en tenslotte wordt het gebruikt voor het koelen van processen. “De nieuwe straten stellen ons in staat om duurzamer en flexibeler te werken. Twee pijlers die de toekomst van onze site bepalen”, zegt Luc Cattoir, Algemeen Directeur van Yara Sluiskil.
De totale hoeveelheid zuiver water die Evides Industriewater voor Yara Sluiskil maakt bedraagt ruim 5 miljoen kubieke meter per jaar. Daarmee is het de belangrijkste grondstof naast aardgas en lucht. Evides betrekt het water uit drie bronnen, namelijk regenwater uit de Maas, geïnfiltreerd oppervlaktewater en restwater uit verschillende fabrieken op het terrein. Met de nieuwe zuiveringsstraat kan nog meer restwater verwerkt worden, tot ruim een derde van de totale hoeveelheid. Daarmee kan Yara opnieuw een doelstelling van de Maatwerkafspraken met de overheid realiseren.
Evides heeft de nieuwe deminwater- en zuiveringsstraat in samenspraak met Yara ontworpen, gebouwd en gefinancierd en neemt ook de dagelijkse bedrijfsvoering voor haar rekening. Yara neemt het water af conform gemaakte afspraken. Dit concept wordt als sinds 2007 toegepast en bevalt beide partijen goed. “Bij de verduurzaming van de industrie speelt water een belangrijke rol. In de samenwerking en met innovatieve technologieën zetten we daarin samen met Yara mooie stappen. Zo verhogen we het waterhergebruik op de Yara site. Yara en Evides zijn trots op de duurzame wateroplossingen die we gezamenlijk tot stand hebben gebracht en waarmee we een bijdrage leveren aan een meer circulaire industrie.” zegt Jan Robert Huisman, directeur Evides Industriewater.
Naast de deminwaterstraat is ook geïnvesteerd in de nitraatfabrieken door het plaatsen van een zuiveringsstraat. De opslagtanks en ionenwisselaars die daar nieuw gebouwd zijn zorgen dat meer restwater verwerkt kan worden. Daarmee is de meest belastende stikstofstroom verleden tijd en hoeft aanzienlijk minder stikstof op het kanaal geloosd te worden. “Wat eerst een afvalstof was, wordt nu opnieuw ingezet om meststoffen te maken. Een mooi voorbeeld van circulariteit waarbij we minder stikstoflozing realiseren, circulaire producten maken en ook nog eens vijf procent water kunnen besparen”, legt Luc Cattoir uit. Een bijkomend voordeel van de investeringen is dat er meer flexibiliteit ontstaat, waardoor productieprocessen in verschillende fabrieken op het terrein minder afhankelijk van elkaar worden.
Foto: door Evides.