
28 mrt € 54 miljoen voor reductie ammoniakuitstoot in industrie
Het kabinet stelt € 54 miljoen aan subsidie beschikbaar aan Rockwool, OCI en Fibrant om de uitstoot van ammoniak in de industrie verder terug te dringen. Dankzij deze subsidie kunnen deze bedrijven investeren in geavanceerde technieken, zoals wassers, waarmee zij hun ammoniakuitstoot aanzienlijk verminderen. Dit initiatief maakt deel uit van de eerder aangekondigde aanpak piekbelasting industrie en draagt bij aan een duurzamere en schonere basisindustrie.
Bij Rockwool staat plaatsing van de gaswasser gepland voor 2027 en valt samen met de overgang naar elektrische smelttechnologie op de betreffende productielijn. Het elektrificeren van het smeltproces past in ROCKWOOL’s ambitie om de science-based CO₂-reductiedoelen voor 2034 te behalen en in 2050 netto nul uitstoot te realiseren. De elektrificatie van de fabriek zal de CO₂-uitstoot op de betreffende productielijnen met 80% verlagen en meer dan de helft van de totale fabrieksemissies terugdringen.
“Dit is weer een grote stap om ons productieproces verder te verduurzamen,” aldus Jos Dumoulin, Technical Director bij Rockwool. “We ondersteunen onze klanten met duurzame producten en versterken tegelijkertijd onze positie als een op duurzaamheid gerichte onderneming door onze eigen ecologische voetafdruk te verminderen.” Naast de gaswasser werkt ROCKWOOL verder aan aanvullende technologieën, waaronder de al eerder aangekondigde verbeterde bindertechnologie voor overige producten. Hiermee streeft het bedrijf naar een totale ammoniakreductie van circa 75% in de komende jaren.
Met deze subsidieregeling wordt een jaarlijkse stikstofreductie van 216.000 kilo gerealiseerd. In totaal helpt deze aanpak de basisindustrie om meer dan 30% van de ammoniakuitstoot terug te dringen. De steun van de overheid stelt bedrijven in staat om noodzakelijke verduurzamingsstappen te zetten en hun impact op het milieu te verkleinen. De regeling is specifiek gericht op maatregelen die niet wettelijk verplicht zijn voor de industrie, maar die wel een grote bijdrage kunnen leveren aan het verminderen van de stikstofuitstoot. Bedrijven konden zich inschrijven via een tender, de subsidies werden toegewezen door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland aan de meest kostenefficiënte en effectieve plannen. De geselecteerde projecten moeten uiterlijk in 2028 zijn afgerond.
Het grote aantal aanvragen oversteeg het beschikbare budget, daarom onderzoekt het ministerie de mogelijkheden om deze aanpak voort te zetten. Het kabinet blijft zich inzetten voor een effectieve reductie van stikstofuitstoot en ondersteunt bedrijven bij de noodzakelijke transitie naar een duurzamere toekomst.
Foto: door Rockwool