
31 mrt Gasunie investeert 12 miljard in versnellen van de energietransitie
Het jaar 2024 was een turbulent jaar voor de energietransitie, waarin duidelijk is geworden dat het concurrentievermogen van Nederland en Europa krimpt en de toekomst van de industrie wordt bedreigd. De gewenste snelle overgang naar een duurzame energievoorziening staat onder druk door onzekere voorwaarden, hoge nettarieven en lange doorlooptijden bij vergunningstrajecten. Om de energietransitie te versnellen en bij te dragen aan een betaalbare, beschikbare en duurzame energievoorziening voor Europa, investeert Gasunie tot en met 2030 ongeveer € 12 miljard in energie-infrastructuur.
Afgelopen jaar steeg het aandeel van groene projecten in de investeringsuitgaven van 20% naar 45%. Dankzij al deze investeringen houden industrieën en huishoudens perspectief om te kunnen verduurzamen en blijft het doel om voor 2050 klimaatneutraal te worden in zicht. Bovenstaande blijkt uit het jaarverslag dat Gasunie vandaag publiceert. Willemien Terpstra, CEO: ‘Nederland staat momenteel op een kantelpunt of wij met of zonder industrie verduurzamen. Gebeurt dat zónder, dan is dat desastreus voor Nederland en Europa. Voor onze welvaart, werkgelegenheid, duurzame autonomie en ook voor ons milieu. Verduurzamen en oplossingen bieden om de industrie in Nederland te houden, dat heeft voor Gasunie topprioriteit.’
Strategische Agenda ‘Nieuwe energie voor een welvarende samenleving’
Gasunie zet met een herziene strategische agenda vol in op de versnelling van de energietransitie én behoud van de energiezekerheid. Met een investering van circa € 12 miljard tot en met 2030, waarvan twee derde in infrastructuur voor duurzame gassen, zet de onderneming grote stappen richting een toekomst waarin duurzame gassen en groene stroom elkaar versterken. Gasunie wil er alles aan doen om belangrijke industrieën voor Nederland te behouden. Via CCS kan de industrie de CO2-uitstoot in 2030 halveren. Daarnaast wil Gasunie zo snel mogelijk de infrastructuur voor waterstof aanleggen en stimuleert de onderneming de invoeding van groen gas in haar pijpleidingen. Ondertussen blijft Gasunie ervoor zorgen dat haar aardgasnetwerk in Nederland en Duitsland optimaal en efficiënt functioneert, zodat we energiezekerheid kunnen blijven bieden.
Willemien Terpstra, CEO: ‘Met onze Strategische Agenda zet Gasunie een koers uit waarin duurzaamheid en economische veerkracht hand in hand gaan. Dat kunnen we niet alleen. Ik roep dan ook op tot samenwerking – met industrie, overheden en de samenleving – om de energievoorziening van de toekomst werkelijkheid te maken.’
Het begin is er, en nu doorpakken
In 2024 heeft Gasunie veel werk verzet aan haar projecten. De planning van het landelijke waterstofnetwerk is eind vorig jaar geactualiseerd, wat duidelijkheid geeft aan de toekomstige gebruikers: het eerste deel van het waterstofnetwerk in Rotterdam ligt op schema om volgend jaar de eerste waterstof te kunnen vervoeren. De industriële regio’s langs de kust volgen uiterlijk in 2030, de verbindingen met Limburg, Duitsland en België zijn naar verwachting rond 2032 gereed. Ook ons CCS-project Porthos, het eerste grootschalige Nederlandse project voor transport en opslag van CO2 (CCS), staat in de bouwsteigers, waarbij het grootste deel van de 30 kilometer transportleiding op land al is aangelegd. En met de aanleg van WarmtelinQ, een leiding waarmee warmte uit de Rotterdamse haven naar huizen en bedrijven in Zuid-Holland wordt gebracht, werden vorderingen gemaakt. Om deze projecten en alle andere ambities te kunnen realiseren, groeide het personeelsbestand van Gasunie in 2024 met 15%.
Gasmarkt
Energiezekerheid was ook in 2024 een belangrijk aandachtspunt voor Gasunie. Door aanpassingen aan het netwerk en investeringen in de terminals voor vloeibaar aardgas (LNG) is het wegvallen van Russisch pijpleidinggas en de sluiting van het Groningenveld opgevangen, zonder dat de energiezekerheid in gevaar is geweest. De vulgraad van de Nederlandse bergingen lag ultimo 2024 25 procentpunt lager. Het Nederlandse gastransportvolume daalde in 2024 met bijna 9% vanwege een lage exportvraag. Samen met Vopak werkt Gasunie in Rotterdam en Eemshaven aan de uitbreiding van de importcapaciteit voor LNG. Bij Gate terminal is de bouw van een vierde tank inmiddels gestart. Bij EemsEnergyTerminal hebben marktpartijen aangegeven ook na 2027 behoefte te hebben aan import voor LNG en waterstof en export van CO2. In 2025 neemt Gasunie een besluit over een mogelijke verlenging van EemsEnergyTerminal.
Foto: door Gasunie