
11 apr Europees Parlement voor uitstel rapportageverplichting CSRD
Het Europees Parlement heeft ingestemd met het uitstel van de rapportageverplichtingen onder de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Daarmee is het besluit om de ingangsdatum voor bedrijven op te schuiven, nu vrijwel definitief, alleen de Europese Commissie moet het voorstel nog formeel vastleggen.
Eerder gingen zowel de Europese Commissie als de Europese Raad al akkoord met de zogenoemde ‘stop-the-clock’-richtlijn. Nu ook het Europees Parlement zijn goedkeuring heeft gegeven, is het uitstel formeel vastgesteld. Het stopzetten van het proces rond de invoering van de CSRD is onderdeel van een groter pakket, waarmee de Europese Commissie hoopt de regeldruk voor Europese bedrijven te verlagen, de zogenoemde Omnibus-voorstellen.
Een van de voorstellen binnen Omnibus-pakket betreft het verhogen van de drempel voor de CSRD-rapportage, waardoor minder ondernemingen onder de verplichting zouden vallen. Daarnaast werden er ook aanpassingen voorgesteld binnen zowel de EU-Taxonomie als de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD).
Wat betekent dit uitstel?
Binnen de EU lopen inmiddels gesprekken over welke ondernemingen precies onder de CSRD-plicht gaan vallen. In het huidige voorstel is dat beperkt tot grote bedrijven met meer dan duizend medewerkers, maar dat aantal kan nog veranderen in de verdere onderhandelingen. Voor bedrijven die waarschijnlijk binnen de reikwijdte van de CSRD blijven, is het verstandig om door te gaan met de voorbereidingen, zij het in een rustiger tempo.
Nieuwe tijdlijn voor CSRD-rapportage
Door instemming van het parlement geldt de rapportageplicht vanaf boekjaar 2025 en 2026 uitsluitend nog voor organisaties van openbaar belang (oob’s) met meer dan 500 werknemers. Voor overige grote ondernemingen is de invoering met twee jaar uitgesteld, van boekjaar 2025 naar 2027. Beursgenoteerde mkb-bedrijven krijgen eveneens uitstel: zij hoeven pas vanaf boekjaar 2028 te rapporteren in plaats van 2026. Hoewel de Europese Commissie het voorstel nog formeel moet vastleggen, is de verwachting dat dit zonder wijzigingen zal gebeuren, gezien de brede steun van zowel de Raad als het Parlement.
Impact op Nederlandse wetgeving
Het uitstel heeft ook gevolgen voor de invoering van de CSRD in Nederland. Het Nederlandse implementatieproces is voorlopig stilgelegd, in afwachting van verdere ontwikkelingen. Hierdoor is er op korte termijn geen wettelijke CSRD-rapportageverplichting in Nederland, dus ook niet voor oob’s.
Bron: Federatie NRK
Foto: door Stockphotos.com