13 jun CO2next project voor opslag en overslag vloeibare CO2 gaat FEED-fase in
CO2 next, het project voor een open toegankelijke terminal voor tijdelijke opslag en overslag van vloeibare CO2 op de Maasvlakte in Rotterdam, gaat de FEED-fase (Front-End Engineering Design) in. Shell en TotalEnergies zijn toegetreden tot de samenwerking, die tot nu toe werd geleid door Gasunie en Vopak.
De terminal zal vloeibare CO2 ontvangen die wordt aangeleverd via schepen en zal worden verbonden met lege gasvelden in de Noordzee via de toekomstige Aramis-pijpleiding. De terminal wordt zo onderdeel van de CCS-keten in Rotterdam, voor de opslag van CO2.
De terminal is gepland op de locatie bij de Gate Terminal en de Maasvlakte Olie Terminal en heeft een opstartcapaciteit van ongeveer 5,4 miljoen ton per jaar. Potentieel kan de capaciteit groeien tot ongeveer 15 miljoen ton per jaar, afhankelijk van de marktvraag en de ontwikkeling van Aramis en andere CCS-ketens.
Na het definitieve investeringsbesluit dat gepland staat voor 2025 – mits de relevante vergunningen worden verkregen – is de verwachting is dat de CO2 next-terminal commerciële activiteiten zal starten in 2028.
Bron: Port of Rotterdam
Beeldmateriaal: CO2next