Procesindustrie

Kabinet zet maatwerkaanpak verduurzaming industrie voort met focus op realisme

Het kabinet zet de maatwerkaanpak voor de verduurzaming van de Nederlandse industrie voort. In een aan de Tweede Kamer verzonden voortgangsbrief maakt het kabinet de balans op van de stand van zaken en schetst het de koers voor de komende periode. De maatwerkaanpak blijft, juist nu met de economische en geopolitieke uitdagingen, voor het verduurzamen van grote industriële uitstoters een prioriteit.

Waardevolle resultaten, maar uitvoering soms complex

Sinds 2022 werkt de overheid intensief samen met bedrijven om duurzame investeringen te versnellen en de leefomgeving te verbeteren. De focus ligt op de grootste industriële uitstoters van CO₂. Zij worden uitgedaagd om méér en sneller te verduurzamen dan wettelijk vereist, met extra aandacht voor het terugdringen van stikstof. De plannen moeten concreet en uitvoerbaar zijn.

De maatwerkaanpak heeft al veel opgeleverd, maar de uitvoering is soms complex en tijdrovend. Het kabinet kiest daarom voor realisme: de inzet concentreert zich komende tijd op bedrijven met ambitieuze, concrete en haalbare plannen die zorgen voor extra CO₂-reductie richting 2030.

Voortgang

Niet alle bedrijven kunnen hun ambities al volledig omzetten in concrete projecten, bijvoorbeeld door uitdagende marktomstandigheden of onzekerheid over randvoorwaarden. Zoals de stikstof problematiek en netcongestie. Dat de CO2-heffing tot 2030 wordt opgeschort is voor onze industrie een positieve ontwikkeling. Tot op heden hebben dertien bedrijven een intentieverklaring (Expression of Principles) ondertekend. Met bedrijven als Tata Steel Nederland, AnQore, Alco Energy Rotterdam, Zeeland Refinery en mogelijk OCI wordt gewerkt aan de volgende stap: de Joint Letter of Intent (JLoI). Met Cosun is een JLoI getekend, en met Nobian is als eerste een bindende maatwerkafspraak bereikt.

Foto: Jetvertising