raffinaderij i n vogelvlucht

Nederland concurrerend in chloor- en SAF-productie

De kosten voor de productie van strategische grondstoffen zoals chloor en duurzame vliegtuigbrandstof (SAF) liggen in Nederland en Saoedi-Arabië verrassend dicht bij elkaar. Dit blijkt uit 3 studies van TNO, HCSS en Roland Berger.

De studies vergelijken de energiekosten nu en in 2040, gebaseerd op duurzame bronnen zoals zon, wind en biomassa. Nederland kan bij een volledig duurzaam energiesysteem goed concurreren met Saoedi-Arabië. Vooral bij processen die continu draaien, wordt het verschil kleiner. Het voordeel van lagere elektriciteitsprijzen in Saoedi-Arabië verdwijnt deels door hogere transportkosten en de noodzaak om te investeren in infrastructuur.

De onderzoekers vergeleken de kostenstructuren van beide landen voor de productie van chloor-alkali en SAF, zowel nu als in de toekomst. Hoewel vaak wordt aangenomen dat landen dichter bij de evenaar een voordeel hebben vanwege hun toegang tot zonne-energie, laten de studies zien dat Nederland goed kan concurreren. Als het overschakelt op een 100% duurzaam energiesysteem. Vooral voor processen die continu doorlopen, wordt het verschil in energiekosten fors kleiner ten opzichte van de huidige situatie. Het voordeel van de iets lagere opwekkingskosten in Saoedi-Arabië wordt vervolgens gecompenseerd door het feit dat de energieopslagkosten en de kapitaalkosten in het Nederlandse energiesysteem lager zijn. Als vervolgens de transportkosten worden meegenomen, zijn de kosten van de producten in beide landen gelijk.

Minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei nam de onderzoeken in ontvangst, namens opdrachtgevers het Nationaal Programma Verduurzaming Industrie (NPVI) en Koninklijke Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI).

Foto: door Neste, bioraffinaderij in Rotterdam